domingo, 9 de agosto de 2015

DECLARACIÓ DE LES DANSES DE BOCAIRENT COM A BÉ D’INTERÉS CULTURAL IMMATERIAL


Davant la intenció, per part de l’Ajuntament de Bocairent, de declarar les Danses de Bocairent com a Bé d’Interès Cultural Immaterial, l’Associació Més que Dones considerem que ara és l’hora d’adaptar aquestes festes al segle XXI i donar-li a les Danses de Bocairent la consideració més alta que es puga esperar d’unes festes populars i amb tanta tradició. 

Les festes locals han de ser participatives i han de transmetre a les generacions futures valors que ens permeten gaudir, any rere any, d’una societat més participativa i igualitària. 
És per això, que ens agradaria, que els Majorals de Sant Agustí, organitzadors i mantenidors de les Danses al llarg del temps donaren un pas endavant i actualitzaren les Danses. 

Qualsevol persona que conega mínimament les Danses de Bocairent sap que la seua organització a la Plaça s’estructura en base a l’estat civil de la balladora; és a dir, les dones casades van davant de les que no ho estan, encara que aquestes últimes, poden viure en parella igualment. Sembla bastant obsolet, no creieu? La societat actual, per sort, ha canviat! Les dones podem decidir si ens casem, o no; i si ens volem divorciar, també podem. Per tant, quin sentit té seguir amb aquest ordre? No seria més simple tornar a ordenar-se pel primer dia que van ixir a ballar a la Plaça? En aquesta ocasió, la tradició, no és excusa per a no fer-ho; de fet, les dones que s’han divorciat segueixen ixint a ballar; si ens guiarem per la tradició, no haurien de poder, ja que no hi ha torn... 

Per tot això esperem que amb la declaració de les Danses de Bocairent com a Bé d’Interès Cultural Immaterial, a les nostres Danses se’ls atorgue una consideració més que merescuda, però també, a totes aquelles dones que porten tota la vida ballant i com que no s’han casat, no han pogut arribar a situar-se a la part més alta del rogle.

No hay comentarios:

Publicar un comentario